Inhottavinta niskakivuissa mielestäni on se, jos ei tiedä
mistä se kipu on tullut. Yleensä ainakin minä olen pystynyt tunnistamaan mitä
kautta niskat on kipeytyneen, eli minkä tekemisessä asento on ollut todella
huono tai olenko jotenkin muuten satuttanut niskani. Omalle niskalleni rintauinti
on yksi huonoimpia. Siksi olen tottunut siihen, että uin vain vähän kerrallaan
ja heiluttelen paljon käsiä vedessä. Selkäuinnissa en pidä siitä, että menee
vettä korviin ja en tiedä minne menen. Pitäisi varmaan kiiniittää itseensä
peili. Ommellessa tai tietokoneella ollessa minä, tai kuka tahansa alkaa
jossain välissä aina röhnottämään. Kun on potenut huonon asennon aiheuttamista
kivuista niskoissa, päässä ja käsissä yli 20 vuotta, niin kyllä sitä yrittää
huomata ja muistaa jos niskat ovat huonossa asennossa. Jos sitä ei itse muista,
niin kyllä ne niskat sen ilmoittavat.
Viime viikon lopussa heräsin aamuyöstä kauheaan pää- ja
niskasärkyyn. Särkylääkkeen oton jälkeen nukuin vielä muutaman tunnin ja
heräsin siihen kun ukko oli jo lähdössä töihin. Sängystä noustessani
huomasinkin pääni jääneen vasemmalle, eikä liikkunut yli tuntiin mihinkään.
Olin lähdössä sinä päivän bussilla Kuopioon, joten ainut ajatus mikä niskastani
tuli oli, että ”onneksi niska on vasemmalle niin näen kun bussi tulee.” Sen
jälkeen kädet eivät ole nousseet olkapäätä korkeammalle. Ei ainakaan ilman
kipua. Kyllä sitä on keinot keksinyt kuinka saada jotakin korkeammalta. Onneksi
minulla on hyvät keittiön tikkaat, joilla pääsen korkealle hyvin. Tikkaat ovat
siis omat tekemäni, joskus 5 vuotta sitten.
Mitäs sitten tehdään, kun keittiön tikkaita ei jaksa nostaa.
No toivotaan että tikkaat ovat maton päällä ja käännetään mattoa jaloilla.
Matto ehti kääntyä viikonlopun aikana ehkä 5 kertaa. Onnekseni olen ostanut
joskus noukkijan (tai mikä hampaat sen oikea nimi on), jonka avulla olen
pystynyt nostamaan lattioilta ja kaapeista jotakin ei niin särkyvää.
Tänään onkin ollut jo vähän parempi päivä niskojen suhteen.
Pää kääntyy vähän paremmin, eikä ole enää ollut sellaista kauheaa niskan
jäykkyyttä. Ei ole ollut niskat ihan näin pahassa kunnossa vuosiin. Ehkä
viimeksi 3 vuotta sitten kun perääni tömähti (ihan kevyesti) auto liikenne
valoissa. Sen jälkeen niska oli ihan samassa kunnossa kuin nyt. Tosin on niska
kipeytynyt pienenä ihan vain silmien edestä lentävästä kumilenkistä, kun olen
sitä nopeasti väistänyt. Se ihmetyttää, että mikä tämän aiheutti nyt. En ole
tosiaan mielestäni räväyttänyt niskaa mitenkään ja ompelin viimeksi 1,5 vko
sitten ennen niskojen kipeytymistä. Vai voisiko niskat kipeytyä vasta
myöhemmin?
Kuten otsikossa lukee takin kääntämisestä, niin sellainen takin
kääntäjä minä taidan olla. Yksi esimerkki tuli nyt tänään. Näin eilen
maanantaina missi Sara Chafakin suolasta sahramiin ohjelmassa kivan uutuuden
tavalliseen kääretorttuun. Raitakääretorttu oli minulle ihan uusi asia, mutta
netissä jo moni oli sellaisia tehnyt monen värisinä ja makuisina. Siinä tein
jotakin keittiön pöydällä ja katselin tätä ohjelmaa ja sanoin ääneen, että
kyllä on työlään näköistä, kellä tuollaiseen on aikaa, en tule ikinä tuollaista tekemään.
Siinä sitten illalla kävin kirpparipöydän tyhjennyksen
jälkeen ruokaostoksilla ja ostin tiramisu rahkaa ajatellen tekeväni
suklaaraitaisen kääretortun. Ja nyt tänään sen tein. Vanhalla tutulla (unelma)
kääretorttu ohjeella tein taikinan. Puoleen taikina määrään sekoitin
kaakaojauhon ja pussitin taikinat. Suolasta sahramiin ohjelmasta otin todella
kätevän vinkin kuinka saada taikina ”helposti” pussiin. Siinä pussi laitetaan
korkeaan ja kapeakaulaiseen astiaan (esim. tehosekoittimeen) ja lusikoidaan
taikinaa pussiin. Kyllä se ohjelmassa näytti todella helpolle, mutta toista se
on itselläni.
Pursottaminen oli sitten vähän helpompaa. Taikina ei
levinnyt vaan pysyi hyvin raitoina. Ainoa ongelma oli, että tummaa taikinaa oli
vähän vähemmän, joten n. 5 cm loppu reunasta täytyi laittaa vaalealla
taikinalla. Vaaleaa taikinaa jäi vielä jonkin verran pursotuksenkin jälkeen.
Olin tehnyt päiväruoaksi kasvislasagnea, joten uuni oli
vasta 150 asteinen. Uunimme on todella ärhäkkä, joten täytyy aina olla matalampi
lämpötila, kuin ohjeissa. Kääretortun ohjeessa lämpötila oli 250, joten nostin
lämpötilaa, mutta tyhmyyksissäni nostin vasta lämpöä laittaessani torttupohjan
uuniin. Sitten vain munakello pirisemään ja laittamaan pyykki kuivumaan.
Nopeasti laitoin pyykin kuivumaan sillä 7 minuutin paisto ajasta oli mennyt
vain 3 minuuttia, kun tulin jo keittiöön. Uunin lämpötila oli noussut vasta
175. Pahus tuon munakellon kanssa, sillä se ei soinut ollenkaan, enkä sitten muistanut
katsoa uuniin. Siinä siivosin keittiötä leivonnan ja ruoanlaiton jäljistä ja vasta kun uunista alkoi haista palaneelle muistin kääretortun.
Tuoksu oli paha ja vähän oli savuakin. Kyllä harmitti kauheasti katsellessani
päältä palanutta raita pintaa. Onneksi katsoin pohjaa, sillä se oli vaalea,
vain pinta oli siis kärähtänyt.
Laitoin torttupohjan leivinpaperin päälle ja irroitin
kevyesti leivin paperin. Paperi ei meinannut irrota helposti, joten ensimmäistä
kertaa päätin kokeilla sitä kylmää vettä apuna. Miten sitä tuntuu, että aina
tulee lisä hommia kun on kipeä tai on kiire. Siinä sitten kastelin sormiani
vesilasiin ja yritin repiä paperia, kunnes vetäsin kädelläni vesilasin nurin.
Onneksi lasi pysyi pöydällä, mutta lasillinen vettä valui laminaattilattialle.
Siinä sitten piti nopeasti hakea lattiarätit vessasta, jotta pystyi kuivamaan
lattian. Kyllä harmitti, että meni vettä noin paljon.
Kun paperi oli poissa, leikkasin veitsellä palaneet pinnat
pois. Torttu ei maistunut palaneelle, vain päälipinta oli vähän kärähtänyt.
Täyte kun tulee palaneelle pinnalle, jää se nätti raitapinta näkyville, joka
oli paistettaessa pohjana. Seuraavaksi tein täytteen. Vaahdotin kerman, lisäsin
sokeria ja tiramisurahkan. Levitin täytteen torttupohjalle, ripottelin
puolukoita ja suklaanpaloja ja käärin tortun takaisin rullalle. Loppu täytettä
levitin kääretortun päälle ja loput laitoin pussiin jossa oli tylla ja pursotin
jonkin kuvion päälle. Sitten tulikin mietintä, mihin sen kääretortun laittaa.
Leikkasin molemmista päistä pienet palat, joista toisen söin kahvilla ja toisen
jätin ukolle iltaruoan jälkiruoaksi. Kääretortun leikkasin puoliksi, jotta sain
sen laitettua isoon laatikkoon jääkaappin.
Kääretorttu oli jääkaapissa ja aloin siivoamaan paikkoja. Kyllä lähti hermot kun laitoin lieden päällä olevaan maustekaappiin kaakaojauhetta ja sain vedettyä sieltä alas hammastikkurasian. Tietenkin kaikki tikut levisivät liedelle ja osa rinnuksilleni. Se oli kyll viimeinen niitti ja häivyin keittiöstä joksikin aikaa.
Kymmenen tikkua laudalla.
Eilen aamulla halusin katsoa jotakin elokuvaa ja aloin selailemaan mitä sitä löytyisi digiboksistamme. Ja mikäs sieltä löytyikään, no Oho sanoi Eemeli. Elokuvasta
löytyi uusi sana, kun Tommi Rinteen esittämä Tommi etsi pistorasiaa, hän
sanoikin ”missä on seinäkosketin”. Seinäkosketin….
Kyllä nyt täytyy tuota sanaa alkaa viljelemään, sen verran kiva sana. EN ole
nimittäin ikinä sitä kuullut. Tuli mieleen, onko tuota sanaa käytetty vain
jossakin päin suomea tuolloin 60-luvulla, vai oliko se käytössä koko suomessa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti